imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Brezžične slušalke, ki pričarajo svoj svet: Beoplay H9

Grega

Bang & Olufsen je prestižna znamka v svetu glasbe, s svojo linijo Beoplay pa se približujejo tudi nižjim cenovnim rangom. Danes testiramo H9, ene izmed dražjih slušalk v tej liniji. Gre za brezžične slušalke z odličnim zvokom in prav takim dizajnom, kot to zna le B&O. Celotno izkušnjo le še izboljša aktivno izločevanje hrupa (ANC) in še več detajlov, ki jih prinašajo te fenomenalne slušalke. Vzeli smo jih pod drobnogled in pripravili kratek povzetek.

Zunanji izgled

Dansko podjetje Bang & Olufsen je znano po izdelkih najboljše kvalitete ne glede na to, kje se pojavijo. Vedno gre za produkte, pri katerih se izvrstna kvaliteta zvoka lahko primerja le z elegantnim oblikovanjem. To zelo uspešno prenašajo tudi na modele nižjih cenovnih razredov, ki so zbrani v liniji Beoplay in to najdemo tudi pri H9. Gre za precej minimalističen pristop, mešanico usnja, tkanine in aluminija. Spominska pena, prevlečena z usnjem, lepo objame uporabnikovo uho in skrbi za udobje tudi ob večurnem poslušanju. Na obeh straneh najdemo dva aluminijasta kroga, ki dajeta slušalkam poseben videz, na desni strani pa lahko najdemo tudi površino, občutljivo na dotik. Fizičnih gumbov tam ni, različne možnosti gest označujejo le štiri majhne črtice. Lok slušalk je obložen s prešito tkanino spodaj in usnjem zgoraj.

Na spodnjem delu slušalk najdemo edini fizični gumb, to je drsnik za vklop slušalk in bluetootha, zraven pa majhen LED indikator. Poleg je tudi 3.5 mm vhod za kabel, če potrebujemo ali želimo žično povezavo in micro USB za polnjenje. Na drugi slušalki je še ena posebnost teh slušalk: odstranljiva baterija. To je zelo priročno, saj si slušalke takega ranga želimo uporabljati čim dlje, po nekaj letih uporabe pa se kapaciteta vsake baterije precej zmanjša. Pri H9 ni potrebno iti v nakup novih slušalk, ampak lahko enostavno le zamenjamo baterijo. Enako je tudi pri oblogi iz pene in usnja, ki jo je enostavno zamenjati, če se izrabi.

Poleg slušalk dobimo v škatli tudi mehko torbo za prenašanje slušalk, polnilni kabel, 3.5 mm audio kabel in adapter za uporabo na letalu. Slušalke so na voljo v črni barvi in bež-srebrni kombinaciji, ki jo B&O imenuje Argilla Grey. Kar se tiče zunanjega dizajna, v vsakem primeru izstopajo in so primerne za vsakega avdiofila, ki ga zanima tudi izgled. Sicer je to stvar okusa posameznika, ampak H9 so definitivno luksuzne slušalke.

Beoplay H9 v barvi Argilla Gray.

Zvok

O zvoku ne bomo izgubljali preveč besed. Zvok je izjemnega pomena pri slušalkah, sploh v tem cenovnem rangu in H9 se obnesejo odlično, vendar je pri tem najbolje, da se oglasite v eni izmed trgovin iSTYLE, kjer jih lahko tudi preizkusite in si ustvarite sliko. Slišal sem že veliko različnih mnenj, vsak uporabnik najde pluse in minuse, ampak najbolj pomembno je prav to, da so mnenja raznovrstna. Vemo, da zna B&O vnesti magičnost večjih zvočnikov tudi v manjše sisteme in to s pridom izkoriščajo pri slušalkah. Če je pri vas zvok daleč na prvem mestu, ne odlašajte in jih preizkusite ter seveda sporočite svoje mnenje!

Lahko pa nekaj povemo o izločevanju hrupa, oziroma active noise cancellation (ANC). Slušalke prek mikrofona zajemajo zvok od zunaj in ga izničujejo, da se lahko uporabnik posveti le glasbi. H9 ne uporabljajo nasilnega izločevanja, kar pripelje do točke, ko ne slišimo popolnoma ničesar in se tudi glasba zdi malo popačena. ANC pri H9 je bolj nežen in naraven in odlično pripomore h glasbeni izkušnji med uporabo. Zaklene zunanje zvoke ven in nas popelje v drug svet, kjer lahko le uživamo v glasbi. Na slušalkah ga vklopimo s potegom navzdol po površini na dotik.

Uporaba

Če že govorimo o površini na dotik; različne geste omogočajo poleg vklopa in izklopa ANC tudi preskakovanje skladb naprej in nazaj; pavziranje in predvajanje glasbe; sprejem, končanje in zavrnitev klicev (ja, uporabite jih lahko tudi za pogovore) in nastavitve glasnosti. Glasnost nastavimo z drsanjem v krogu po obodu površine, ostale pa z drsanjem naprej ali nazaj oziroma ”tapkanjem” v sredini. Na geste se je treba malo privaditi in ko to uspe, nam dajo ogromno nadzora nad uporabo brez kakršnihkoli fizičnih gumbov.

Slušalke delujejo tudi v povezavi z Beoplay aplikacijo, ki razširi možnosti uporabe slušalk, doda enostaven “ToneTouch” izenačevalnik zvoka in da unikatno izkušnjo za vsak okus.

Baterija

Pri brezžičnih slušalkah je to zelo pomemben del, zato si zasluži lasten naslov. B&O obljublja 14 ur uporabe z glasbo prek Bluetooth in vklopljenim ANC, 16 ur brezžično brez ANC in do 21 ur samo z ANC. Če slušalke uporabljate povezane na iOS napravo, bo ta prikazovala tudi nivo napolnjenosti slušalk. Baterija se preko priloženega kabla napolni v dveh urah in pol. Seveda se sčasoma kapaciteta lahko zniža, vendar se lahko baterijo, kot sem že omenil, enostavno zamenja.

Zaključek

Beoplay H9 so izjemno dovršene slušalke, vsaj kar se tiče dizajna, saj gre za robustno izdelavo iz najkvalitetnejših materialov, ki bodo zdržali dolgotrajno uporabo in bodo zadovoljili vsakega uporabnika. Spominska pena in usnje v oblogah sta zelo prijetna in udobna za uporabo, celotne slušalke pa dajejo zelo eleganten klasičen izgled. Zvok je izjemen, sploh ko vklopimo ANC, nas H9 ponesejo v drug svet, kjer okolica ni pomembna in se posvetimo le glasbi. So slušalke, ki ustrezajo vsakomur, zato se oglasite v iSTYLE in jih preizkusite!

Apple Inc. (AAPL)