imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

BeoPlay A1 – naj velikost ne preseneti!

Urednik

Izgled in avdio kvaliteta, ki jo nudi dansko podjetje Bang & Olufsen z njihovimi produkti, je nekaj neverjetnega, sploh če jih sodimo po zadnjih izdelkih, ki so nam jih predstavili. Najbolj izstopa linija, imenovana BeoPlay, v katero spada tudi že omenjeni zvočnik Beoplay A1. Brezžični zvočniki so na trgu že nekaj časa in B&O je predstavil svojo novo, pomanjšano različico prenosnega zvočnika A2 s privlačnejšo ceno. V nadaljevanju vam podrobneje predstavljamo BeoPlay A1. Manjši, lažji in bolj prenosni zvočnik, ki ponuja vse, kar od podjetja, kot je B&O, lahko pričakujemo. Odličen zvok in kvalitetna izdelava. Verjetno gre za enega izmed najbolj dodelanih in dovršenih prenosnih zvočnikov, ki jih ponuja trg. Kako se je torej odrezal na testu?

Pa pričnimo kar s samim odpiranjem produkta, kot je to postala navada ob prihodu novih produktov. T. i. “unboxing” je zelo podoben izkušnji, ki smo je deležni pri odpiranju produktov podjetja Apple. Zvočnik BeoPlay A1 nudi podoben občutek kot tudi dovršen izgled z aluminijastim pokrovom in gumiranim dnom, ki na otip deluje zelo kvalitetno in robustno. V škatli je tudi polnilni kabel iz USB-A na USB-C. Izgleda, da bo v kratkem USB-C postal res standardni priključek, tu gre za prvi primer zvočnika z USB-C priključkom. Velika prednost je vsekakor v tem, da ob priklopu na napravo ne rabimo razmišljati, kako je priključek obrnjen.

a1_4

Oblika

BeoPlay A1 ni navdušil samo nas, ampak tudi številne kritike. Zgornji del zvočnika je oblikovan iz aluminijastega mat pokrova, po katerem bomo z roko podrsali ob vsakem dotiku. A1 je odporen na pesek in vodo. Ponavljamo, da je zvočnik odporen na vodo, ni pa tudi vodotesen. Aluminijasti pokrov nudi zvočniku zaščito in tako prenese tudi nekaj udarcev. Ob rokovanju z napravo ni potrebno biti preveč pazljiv, saj je zvočnik namenjen nenehnemu prenašanju. Zanimiva zgodba, ki so nam jo predstavili pri podjetju, je, da je namen zvočnika ta, da se ga s seboj nese na vse naše dogodivščine, pri tem pa nanj ni potrebno biti pretirano pazljiv, saj ima vsaka odrgnina svojo zgodbo. Zanimivo! Verjetno tudi za to ni nobene zaščitne torbe ali etuija. v katerega bi lahko zvočnik pospravili.

a1_3

Pa si poglejmo še spodnjo polovico zvočnika, ki je izdelana iz gume. Ta nudi dober oprijem ob nenehnem prenašanju, hkrati pa tudi absorbira vibracije. Gumirani del dodatno pripomore k trajnosti izdelka, lahko ga postavimo na mizo, tla ali enostavno obesimo.

Najbolj zaslužna za obliko izdelka je vsekakor oblikovalka Cecilie Manz. O njej si lahko nekaj več preberete tukaj.

Povezljivost in priključki

Okrogla oblika nudi zvočniku zmožnost prostorskega zvoka, ki je postal stalnica vseh novejših prenosnih zvočnikov. 360° zvok omogoča poslušanje ne glede na to, na kateri strani zvočnika se nahajamo. Na robu zvočnika lahko vidimo kar nekaj gumbov in odprtin. Pa pojdimo lepo po vrsti. Ob strani se nahajata stikala za povečanje ali zmanjšanje glasnosti (+ / -), stikalo za vklop in izklop naprave (zvočnik se samodejno izključi, če odklopimo napravo in na zvočnik nekaj časa ni priklopljene naprave), na drugi strani sta stikali za povezavo zvočnika preko tehnologije Bluetooth ali preko AUX priključka, ki se nahaja zraven vhoda USB-C. Naj omenim še stikalo za mikrofon, ki služi javljanju na telefonske klice. Mikrofon se nahaja na dnu zvočnika. Pri tem naj opozorim, da je ob sprejemanju klicev dobro imeti zvočnik, kjer se nahaja odprtina, obrnjen proti sebi, saj nas bo sogovornik lahko bistveno lažje in razločneje razumel. Pritiskanje stikal skozi gumijasto prevleko zna biti na začetku malce nadležno, a se na “trdoto” stikal kar hitro privadimo.

a1_2

Avdio vhod 3.5 mm služi kot žično povezovanje naprav. Polnjenje zvočnika traja približno 3 ure. Baterija naj bi ob normalni glasnosti, ki običajno pomeni 40 %,  zdržala 24 ur. Avtonomijo baterije je možno spremljati na iPhonu ali iPadu. Ob priklopu zvočnika se namreč prikaže ob ikoni Bluetooth tudi stanje baterije, ki prikazuje odstotke trenutne kapacitete. Sam pregled nad baterijo si lahko vključimo tudi v Today’s view oz. Notification Center.

a1_8

Dimenzije

In smo že pri velikosti. Za lažjo predstavo naj povem, da je iPhone 6s malce večji kot premer A1 in sicer je ta 13,3 cm, tehta pa nekaj več kot pol kilograma. Z drugimi besedami povedano, zvočnik lahko brez največjega problema odnesemo kamorkoli s seboj in nam ne bo nikoli v napoto. Zvočnik ima pripeto tudi usnjeno vrvico, ki jo lahko obesimo kamorkoli želimo. Lahko ga obesimo na vrata, steno, obešalnik in tako še dodatno pridobimo na “zvočni širini”.

a1_6

Zvok

Ne glede na velikost nas Bang & Olufsen še nikoli ni pustil na cedilu, kar se tiče kvalitete zvoka. BeoPlay A1 je daleč najboljši prenosni zvočnik, ki ga je trenutno mogoče dobiti na trgu. Sploh če izpostavimo dejstvo, da je sam zvočnik res prenosen. A1 bo brez težav zapolnil prostor, pri tem pa bo veliko pripomogla tudi prostorska zvočna slika oziroma 360° zvok. In ko smo že pri zvoku, kar je seveda primarni namen zvočnika… zvok zveni precej polno brez nepotrebnega popačenja nižjih ali višjih tonov. Upam si trditi, da zveni svetleje kot temneje, ampak to je moja presoja. Ko ocenjujemo zvok, so mnenja zelo različna.

a1_5

Ob poslušanju lahko slišimo precej detajlov, katerim mixing inženirji običajno posvetijo večino časa, nato pa poslušalci poslušajo glasbo na ne ravno dobrih slušalkah ali zvočnikih. Nizki toni zvenijo naravno, kar pomeni, da niso preglasni in netočni. Na sam bas je potrebno biti pozoren posebej pri poslušanju glasbe pri nizki jakosti, saj se tam res sliši pravo razmerje med frekvencami. Glede na velikost samega zvočnika so me nizke frekvence, po domače jih poimenujmo kar bas, res navdušile. Visoke frekvence zvenijo še posebej čisto, na te pa smo lahko pozorni pri poslušanju tolkal, natančneje pri vseh vrstah činel. Naj omenim še srednje frekvence “midrange”, zvenijo polno. S tem sem praktično pohvalil celotni frekvenčni spekter in menim, da si izdelek, kot je BeoPlay A1, to zasluži, saj so se tako inženirji kot oblikovalci resnično potrudili.

Sedaj pa se ustavimo še pri zvoku in predvsem jakosti le-tega. Pri glasnosti, večji od 75 %, se znajo nizke frekvence popačiti in bas tako izgubi svojo vlogo v glasbi.

a1_7

Na voljo je tudi aplikacija Beoplay, ki omogoča nastavljanje izenačevalnika oziroma EQ. Stikalo lahko prestavljamo po svojih željah. Sam sem se nekoliko igral z različnimi nastavitvami, vendar sem prišel do zaključka, da sem bil nad samim zvokom še najbolj navdušen pri privzetih nastavitvah. Preko aplikacije je možno povezati še drug zvočnik A1 in tako smo deležni še zvočne slike v stereo načinu.

Mnenje

Zvok, ki smo ga deležni iz tako malega zvočnika, je neverjeten! Naj vas velikost ne zavede. BeoPlay je sposoben predvajati čist zvok z “naravnim” basom in s prostorskim zvokom 360°. Ima vse potrebne gumbe za dober nadzor glasbe in klicev že na zvočniku, za razliko od manjšega zvočniškega “brata” P2. Če spadate v kategorijo ljudi, ki stavijo na odličen izgled, na uporabljene kakovostne materiale in ob tem še vrhunski zvok, boste nad zvočnikom vsekakor navdušeni. Zgodba, kot so si jo zamislili pri podjetju B&O, daje piko na i pri samem izdelku.

Apple Inc. (AAPL)