imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Recenzija: XVIDA brezžični polnilci

Preverite novo tehnologijo XVIDA polnilcev in pridobite odlično darilo.

Apple je predstavil iPhone X

Jablan

Skoraj ne moremo verjeti, da je končno prišel čas, ko je konec vseh ugibanj, špekulacij in prerokb. Končno so razkrili napravo vrhunske kategorije, ki so jo zelo dolgo časa naslavljali kar iPhone 8, ampak je na koncu prejela ime iPhone X.

Norija se je letos začela prej kot kdajkoli prej: že od januarja naprej je bilo vsak dan nekaj govora o novem iPhonu. Nihče ni bil resnično presenečen, saj je iPhone to leto dopolnil deset let. V skladu s tem, je polovica človeštva pričakovala napravo, ki jih bo osupnila. Kljub vsem razkritim informacijam, lahko brez dvoma rečemo, da je naprava presegla pričakovanja.

Nočemo več v nedogled zavlačevat (za razliko od Tim Cooka, ki je na odru razpravljal o pomembnosti in zgodovini iPhona), zato bomo kar prešli na najbolj pomembne lastnosti nove vrhunske naprave.

 

 

Strojna oprema

Samo na kratko, samo osnove. Telefon meri 143.6 x 70.9 x 7.7 millimetrov in je samo malce večji od 4.7” iPhona 8, ki ima mere 143. 5 x 71 x 7.5 millimetrov. Procesor je dobil ime Apple A11 Bionic in ima šest jeder, dopolnjuje pa ga 3GB RAM-a. Ohišje je popolnoma stekleno in ima lepo zaobljene robove. Kar se tiče barv, sta na voljo dve različici: Space Gray in Silver, tako da nimamo na izbiro Jet Black ali kakšnih zlatih barv.

 

Zaslon

iPhone X je prejel novo generacijo retina zaslonov, ki jim je dal Apple domisleno ime Super Retina Display. Tukaj ni bilo večjih presenečenj: ima brezrobni, 5.8” OLED zaslon z resolucijo 2436 x 1125 pikslov in 83% razmerjem zaslona proti celotni napravi. To realno pomeni 458 ppi, kar je največje število, ki smo jih v iPhonu kdajkoli videli. Še več, za popolno izkušnjo je Apple, v primerjavi s klasičnimi OLED zasloni, v teoriji uspel odpraviti mnogo napak.

 

 

Poleg tega bomo dobili HDR, TrueTone in Dolby Vision, se pravi, praktično vse tehnološke napredke, ki jih ima Apple iz tega področja. Po zaslugi OLED zaslona je razmerje kontrasta 1 proti milijon, kar je skoraj neverjetno. Še ena nova lastnost je, da vam za odklepanje telefona ne bo več treba pritisniti na noben gumb (kar bi bilo precej neudobno, saj gumba Home ni več), vse kar boste morali storiti je, da pritisnete na katerikoli del zaslona.

 

Face ID

Kot smo pričakovali že nekaj časa, Applu linija s Touch ID preprosto ni več zanimiva in je uvedel Face ID, kar pomeni biometrično identifikacijo na podlagi prepoznave obraza.

Če vas je skrbelo, da bo rešitev Face ID slabša kot Touch ID, ste lahko pomirjeni. Sodeč po demonstraciji, bo to delovalo neverjetno dobro. Apple je v sprednjo kamero vgradil veliko različnih senzorjev, npr. eden od njih se imenuje DOT projektor. Ta na naš obraz projecira 30.000 pik in ustvari njegov matematični model.

 

 

Prav zares: lahko spremenite vaše lase, lahko si nadenete očala ali klobuk, pustite rasti brado, ni pomembno; če se je Face ID naučil potez vašega obraza, boste lahko odklenili vaš telefon kadarkoli, celo ko ste vinjeni ali če je noč. Face ID bo deloval tudi s storitvijo Apple Pay. Za popolno uporabniško izkušnjo bo k temu pripomogel dodaten procesor A11 Bionic neural engine, ki je sposoben narediti 600 milijonov matematičnih operacij na sekundo.

Uporabnikom se ne bo treba soočiti s procesom odklepanja (v Lock Screen ni nobenega predogleda obraza), ampak bo vse delovalo avtomatsko. Kar se tiče varnosti, telefona ne boste mogli odkleniti s sliko, saj niti profesionalnim maskerjem ni uspelo ustvariti dovolj avtentične maske, da bi prelisičili sistem. Pri Touch ID je bila možnost, da nekdo odklene vaš telefon 1: 50.000, pri Face ID pa je ta številka 1:1.000.000.

 

 

Podobno kot pri Touch ID bodo tudi pri Face ID podatki shranjeni samo na iPhonu in v nobeni obliki ne bodo povezani z internetom.

 

Kamera

Kamera najboljša, kar jih je kdaj obstajalo. Samo osnovne značilnosti: rešitev vertikalnih dvojnih leč, izmed katerih ima ena zaslonko f/1.6, druga pa f/2.4, štiri bliskavice z različnimi niansami, kot dodatek pa sta še obe kameri prejeli optično stabilizacijo slike.

Spredaj je kamera TrueDepth, ki so jo, da lahko deluje s Face ID, naredili še pametnejšo in je bila praktično ustvarjena za selfije. Tudi tukaj boste lahko delali selfije v portretnem načinu in uporabili portretno osvetljavo, ki je še vedno v beta različici.

 

 

Ostale funkcije

Seveda pri iPhonu X niso mogli izpustiti Qi standarda brezžičnega polnjenja. Še več, Apple je oznanil tudi prihod polnilnih podstavkov, novo generacijo brezžičnih polnilcev, ki se imenujejo AirPower. Za polnjenje lahko nanje položite vse vaše Applove produkte; iPhone, Apple Watch, celo AirPods (seveda ob predpostavki, da imate novo škatlico za brezžično polnjenje). Polnjenje ima čudovit in nov vmesnik. Ta tehnologija bo izšla v prihodnjem letu in bo uporabnikom še bolj približala Applov ekosistem.

Tudi glede življenjske dobe baterije vam ne bo treba skrbeti, ne glede na to kako velik je nov zaslon ali kako visoke resolucije je. Da ne omenjamo ekstremno “brutalnega” procesorja. Inženirjem je nekako uspelo iPhonu X v primerjavi z iPhonom 7 dodati še dve uri delovanja baterije.

Dobili smo tudi IP68 odpornost na vodo in prah.

 

 

Koliko bo stal in kdaj bo izšel?

Cena te naprave se bo v ZDA pričela pri 999 dolarjev. Na voljo bosta dve različici: 64GB in 256GB. Prednaročanje se bo v ZDA začelo 27. oktobra, medtem ko se bo odpošiljanje začelo 3. novembra, dovolj zgodaj za počitniško sezono.

 

Če želite biti med prvimi, ki bodo obveščeni o začetku zbiranja prednaročil za novi iPhone X in vse ostale izdelke, ki jih je Apple predstavil na letošjem dogodku, oddajte svoje podatke tukaj.

Konec šole
Apple Inc. (AAPL)