imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Apple je najavil kup novih storitev


Na nocojšnjem Keynote dogodku smo lahko izvedeli več o novih Applovih storitvah. Obravnavane so bile naročniške revije, lastne TV oddaje in lastna kreditna kartica.

Nocojšnji Applov Keynote je bil precej drugače od predhodnih. Glede na posodobitve naprav iPad mini, iPad Air, iMac in AirPods v prejšnjem tednu, smo verjeli, da na dogodku ne bo prostora za strojno opremo in celo Tim Cook je v uvodnem videu povedal, da bo govora samo o novih Applovih storitvah.

Applov vodja je v splošnem uvodu poudaril, da je moč Appla v tem, da lahko obvladajo triumvirat strojne opreme, programske opreme in storitev bolje kot kdorkoli drug na svetu. To trditev lahko le stežka zanikamo. Tako kot enostavna uporaba je bila osredotočenost na podrobnosti in težnja k varnosti vedno na prvem mestu podjetja.

Po tem smo lahko dve uri poslušali o podrobnostih najnovejših storitev. O nekaterih smo že slišali, nekatere so nas pa precej presenetile. Toda gremo lepo po vrstnem redu:

Apple News+

Prva večja novica je bila predstavitev storitev Apple News+. Ker so po internetu krožile številne novice o tem, da Apple ne more doseči dogovora z ameriškimi dnevnimi časopisi, je bilo veliko vprašanje, kaj bi nam Cupertino navsezadnje lahko sploh pokazal. Odgovor: revije. Zmagali bi lahko tematske blagovne znamke, kot so Times, National Geographic, The New Yorker, Vogue, Fortune in Rolling Stones. Poleg tega sta se pridružila tudi dva izmed največjih dnevnih časopisov, Wall Street Journal in Los Angeles Times.

Gre za zelo okusno rešitev, z animiranimi platnicami in kakovostnimi zbirkami – nekaj, kar bi lahko osvojilo navdušence revij in bi bilo videti super na iPhonih in iPadih. Vse to je mogoče kupiti za 9,99 dolarjev na mesec, podpira pa tudi Family Sharing, tako kot v primeru Apple Music. Odlična storitev… za Američane. V našem članku bo to povratniška komponenta: od danes je na voljo v ZDA in Kanadi, jeseni pa bo prispela v Avstralijo in Združeno kraljestvo. O tem, ali bi lahko Apple News+ dosegel preostali svet, nimamo nobenih informacij.

Apple Card

O tej zadevi smo lahko slišali le nekaj novic. Na podlagi uspeha Apple Pay je Apple najavil lastno kreditno kartico. To je izredno inovativna rešitev, z dnevnimi vračili, zasloni, usmerjenimi k strankam, integracijo aplikacije Wallet in izjemno visoko varnostjo podatkov. Goldman Sachs bo od poletja naprej odgovorna banka in seveda bo, tako kot prejšnja storitev, na voljo le v ZDA. Še vedno bomo imeli Revolut, ki bo s tem v Ameriki veliko izgubil, vendar upamo, da bodo to nadomestili s še večjim poudarkom na Evropi.

Apple Arcade

Igre trgovine App Store doslej še niso bile nepriljubljene: poleg 300.000 ponudb se lahko pohvalijo tudi z več kot milijardo uporabnikov. Vendar pa obstaja velika vrzel med brezplačnimi in plačljivimi igrami, slednji le stežka ostanejo v tekmovanju.

Moramo pa omeniti, da Apple napoveduje tudi povsem novo storitev, ki je podobna tistemu, kar smo imeli prej: z naročnino na Apple Arcade lahko dostopate do polnih različic in posodobitev več kot 100 iger brez omejitev in brez oglasov ali nakupov znotraj aplikacije. Na podlagi uvoda bodo to ekskluzivne App Store igre, na voljo pa bodo na vseh platformah. To pomeni, da jih bomo lahko igrali na iPhonu, iPadu, Macu in Apple TV-ju, tudi s preskakovanjem z ene naprave na drugo in obratno. Na voljo pa bosta spletna različica in različica brez povezave. Tudi ta storitev bo podpirala Family Sharing in starši bodo lahko nadzorovali igralni čas svojih otrok. (Uh, to je zagotovo razlog za izgrede).

Prihaja še ena odlična novica: na voljo bo v 150 državah, vendar o katerih državah lahko govorimo, nimamo točnih informacij. Slabe novice: storitev bo na voljo šele jeseni, pa tudi cena še ni znana. Na podlagi uvoda verjamem, da ne bi smeli pričakovati vrhunskih iger, prej povprečne, ampak v prvi postavi bi seveda našli tudi nekaj kakovostnih naslovov. Vsekakor pa je to nekaj, česar bi se morali veseliti, čeprav sem se odločil, da bom zmanjšal svojih 25 ur, ki jih na teden preživim na iOS igrah…

Apple TV+

Naslednja storitev je bila Apple TV, najprej tista s kanali, ki je na voljo v Ameriki in nato še tista z on-demand nakupi. Ne bomo se spuščali v podrobnosti, povedali bomo samo bistvo.

Podjetje se je končno opogumilo in najavilo aplikacijo Apple TV, ki bo na voljo za najbolj priljubljene pametne televizorje, kot so Samsung, LG in Sony, lahko pa jo uporabimo tudi z Roku in Amazon Fore TV ter seveda v Macovem ekosistemu.

In to je tisto, kar smo tako dolgo čakali, ko govorimo o televiziji. Zdi se, da bo Apple vstopil na trg storitev on-demand TV streaminga z lastnimi oddajami in to malo pred Disneyem. Seveda vam je že jasno, o kateri storitvi govorimo… O moj bog, pa saj to je Apple TV+!

Torej, kaj je bilo bistvo Keynote dogodka: Apple bo z veseljem pripravil lastne televizijske oddaje za storitev Apple TV+. Namesto napovednikov smo bili o tem obveščeni le v smislu anekdot, ki so jih osebno pripovedovali igralci in igralke. Lahko smo uživali v naslednjih prizorih:

  • Steven Spielberg je stopil na prizorišče in obljubil ponovno rojstvo 93-letne blagovne znamke. Malo kasneje so prispeli tudi Jennifer Aniston, Reese Witherspoon in Steve Carell. Oglaševali pa so svojo čisto novo oddajo “Morning Show”.
  • Jason Mamoa in Alfred Woodard nas bosta vodila v svet, v katerem so ljudje izgubili vid kot posledica velike katastrofe.
  • Potem je na oder prišel Kumail Nanjiani in predstavil svojo novo oddajo z imenom “Little America”.
  • Nato smo na odru lahko videli tudi Big Bird-a iz priljubljene serije Sesam Street (Sezamova ulica), ki se je pogovarjal z drugo lutko in razkril, da bodo otroke na Apple TV učili, kako kodirati. Tako je, tudi Big Bird je doživel svojih pet minut slave.
  • J. Abrams in Sara Bareilles so nas pustili rahlo ravnodušne. Ko je Sara na klavirju odigrala tematsko pesem, je na oder – končno – prišel Tim Cook in najavil…
  • …Oprah Winfrey. Najbolj priljubljena voditeljica v ZDA je gostiteljica v najbolj vplivni pogovorni oddaji. Svoje mesto bo dobila tudi na Apple TV, ukvarjala pa se bo s svojim zelo priljubljenim književnim klubom. To bo vsekakor privabilo množice ljudi.

Storitev bo na voljo v več kot 100 državah, zato jo lahko pričakujemo tudi v Evropi. Vendar pa bo storitev na voljo šele od jeseni in cena še vedno ostaja neznana.

S tem pa se je zaključila tudi predstava. Bila je precej drugačna od tistega, na kar smo navajeni, in videli smo veliko nedokončanih projektov. Obenem pa je bilo tudi veliko zanimivih komponent. Čeprav moram reči, da dogodka niso zaključili s famoznim “za konec pa še…” – tako je, govorim o najavi strojne opreme.

Poleg vsega omenjenega smo izvedeli, da nas čaka nova opcija naročnine na igre na naših mobilnih telefonih, za katero mislim, da bo precej kul. Prav tako lahko pričakujemo tekmeca Netflixa in HBO Go, ki bo zagotovo požel veliko slave in privabil ogromno gledalcev, tudi tistih, ki so že naročeni na omenjene storitve. Poleg tega ne pozabite, da nas v juniju čaka WWDC, kjer bomo verjetno priča več najavam, ki jih bomo lahko tradicionalno povezali z Applom, saj… bodimo iskreni – ta Keynote dogodek se je nekoliko odmaknil od tistega, kar običajno lahko povežemo z Applom. Če želite izvedeti več, nas še naprej zvesto spremljajte!

Skupaj z zaključkom Keynote dogodka je Apple objavil tudi najnovejše različice programske opreme, iOS 12.2, macOS 10.14.4, tvOS in watchOS 5.2.

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)