imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Preverite, kako deluje na dolgi rok!

Apple investira v pionirsko tehnologijo proizvodnje

Grega

Podjetje iz Cupertina je razkrilo eno izmed največjih inovacij zadnjih nekaj let. To ni nova paradna naprava, vendar popolnoma nov pristop k proizvodnji, ki je bolj prijazen okolju.

Aluminij je dobro poznana lahka kovina. Enostavno ga je obdelovati in tehnološka industrija vse svoje izdelke prekriva s tem materialom. Preverili smo Applovo ponudbo in tudi tam je podobno. Za uspešne korporacije je optimizacija proizvodnje velik izziv in Apple ima vedno probleme z premajhno količino surovin. Če bi vprašali Tima Cooka, kaj je najtežja naloga v najbolj vrednem podjetju na svetu, bo gotovo omenil organizacijo proizvodnje.

Poleg hitrega dela je pomembno, katera tehnologija je uporabljena in kako so Applove naprave proizvedene. Predvsem zato, ker naziv podjetja, ki se napaja 100 % iz obnovljivih virov, ne pomeni nič, če proizvajaš izdelke, ki so manj prijazni do okolja. Applova vizija je prihodnost, ki rešuje naš planet. In v to smer veliko delajo: oznanili so, da od leta 2015 sodelujejo z največjimi proizvajalci aluminija, da bi našli novo tehnologijo proizvodnje, ki bi jo lahko začeli v večjem obsegu do leta 2024.

Alcoa Corporation in Rio Tinto Aluminum poročata o novem procesu, ki je trenutno le še patent. Zmanjša izpuste ogljikovega dioksida na skoraj nič in ustvarja kisik. Eureka!

Aluminium proizvajajo enako od leta 1866. Ustanovitelj Alcoe, Charles Hall je izumil proces, ki s pomočjo močnega električnega toka iz aluminija odstrani kisik. Originalen Hallov proces in današnje peči potrebujejo tudi premog in proizvajajo toplogredne pline.

Pri novi metodi bi Alcoa zamenjala premog z drugim termalnim prevodnikom, ki namesto ogljikovega dioksida proizvaja kisik. Veliko proizvajalcev aluminija so opazili ta izum in Rio Tinto se je začel pogajati z Applom, da bi ta ustvaril primerne pogoje za novo inovacijo. S kanadčani so se dogovorili za 144 milijonsko investicijo. Tim Cook je glede tega povedal:

Apple je zavezan napredovanju tehnologij, ki so dobre za planet in pomagajo pri njegovi zaščiti za prihodnje generacije. Ponosni smo, da smo del tega ambicioznega podjetja in pričakujemo dan, ko bomo lahko v proizvodnji naših produktov uporabili aluminij, ki ga proizvajamo brez direktnih emisij toplogrednih plinov.

Novo tehnologijo uporabljajo tudi v tehničnim centrom Alcoe in obe podjetji sta začeli projekt Elysis, ki  želi tehnologijo razširiti do leta 2024.

Poleg financiranja projekta bi bil Apple lahko večji kupec teh dveh podjetij, saj potrebujejo precej aluminija za bolj ekološko proizvodnjo iPhonov, iPadov, Macov in drugih produktov.

Vir: Apple Newsroom

iPhone 7
Apple Inc. (AAPL)