imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ta objava ni bila posodobljena več kot leto dni. Vsebina je morda zastarela.

Ali so vaši kriptokovanci varni?

Grega

V luči dogodkov v zadnjih dnevih se večkrat vprašamo: Kako zavarovati trend letošnjega leta, svoje kriptovalute? Preizkusili smo eno boljših in cenovno dostopnih “denarnic”: odlična ideja, če se podajate v svet kriptovalut ali pa ste že v njem in jih morate zavarovati.

Kriptovalute so relativno nov pojav, gre za alternativo denarju, ki je razpršena med uporabniki spleta. Prva in najbolj znana kriptovaluta je Bitcoin, ki je bila ustvarjena leta 2009 in je osnova za vse ostale kriptovalute. Vrednost kriptovalut se spreminja glede na tržne razmere in s tem je marsikdo lahko obogatel. Sploh letos in predvsem v zadnjih tednih vrednost Bitcoina močno raste. Na začetku leta je bil en Bitcoin vreden okoli 1000 €, trenutno se giblje med 10 in 14 tisoč evri, cena se spreminja iz minute v minuto.

Je pa Bitcoin v novicah tudi zaradi nedavnega napada na slovensko podjetje NiceHash, ki se ukvarja z rudarjenjem kriptovalut. Hekerji so vdrli v sistem in iz njihove glavne denarnice ukradli 4700 bitcoinov v vrednosti okoli 65 milijonov evrov. Pri povečanem zanimanju za kriptovalute gre tu za resno grožnjo, saj je na njih pozornih tudi več napadalcev. Tako so vse kriptovalute shranjene na spletu, recimo pri NiceHashu, v nevarnosti. Tu pridejo na vrsto fizične denarnice na katere shranite svoje Bitcoine ali druge valute.

Ena izmed njih je Ledger Nano S, ki je med boljše ocenjenimi, saj je glede na svojo ceno, ena najboljših. Shranjuje Bitcoin, Etherum in druge alternativne kovance, ki so dostopni le kadar je denarnica aktivirana. Po obliki je podoben USB ključu, na računalnik pa ga priključite s priloženim micro USB kablom. Tako lahko, ko denarnico nastavite, do svojih kriptovalut dostopate le takrat, ko je Ledger Nano S priključen na napravo prek katere trgujete. Kadar je denarnica izklopljena, jo lahko prenašate v žepu in vaši kriptokovanci so varni.

Tu pride do izraza še ena pomembna funkcija denarnice Nano S: vgrajen zaslon. Ta omogoča uporabo PIN gesla, tako so, tudi v primeru, da vam ključek ukradejo, vaše kriptovalute dostopne le vam. Za razliko od denarnic, ki jih lahko uporabljate na pametnih telefonih, tako vse podatke in vsa gesla Nano S hrani lokalno in do njih prek spleta ni mogoče dostopati. Pri softverskih denarnicah na prenosnih napravah je večinoma za varnost dobro poskrbljeno, vendar so te naprave še vedno povezane v splet in tako še vedno obstaja možnost vdora. Zaslon na fizični denarnici tako poskrbi za dodaten nivo varnosti.

Če ste že globoko v svetu kriptovalut ali pa se vanj šele podajate je to skoraj nujnost, saj bodo vaše naložbe s tako denarnico povsem varne. Denarnice znamke Ledger so priznane kot ene najbolj varnih, Nano S pa z zelo dosegljivo ceno in dodanim zaslonom ta sloves le še izboljšuje.

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)