imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Recenzija: XVIDA brezžični polnilci

Preverite novo tehnologijo XVIDA polnilcev in pridobite odlično darilo.

Ta objava ni bila posodobljena več kot leto dni. Vsebina je morda zastarela.

Ali lahko iPad Pro nadomesti prenosnik?

Jablan

Vsi najnovejši oglasi za iPad Pro govorijo o tem kako je iPad Pro, ki je počasi star že leto in pol, boljši kot običajni namizni računalnik ali prenosnik zaradi več razlogov. Prosili ste nas, da naj raziščemo, če to drži ali ne drži…

Teden dni smo testirali Applovo najboljšo tablico, da bi videli, kako dobro nadomešča prenosnik. Ta 12.9” naprava je bila z vsemi potrebnimi pripomočki z nami več kot teden dni; zato ker če hočete nadomestiti prenosnik, boste morali kupiti nekaj pripomočkov. Najprej boste potrebovali tipkovnico Smart Keyboard, da boste lahko brez težav tipkali. Verjetno boste potrebovali tudi stilus Apple Pencil, saj je velika prednost te naprave, da ima podporo za Pencil. Potem boste morda želeli kupiti tudi ovitek za iPada – to je povsem opcijsko, vendar priporočljivo, saj gre navsezadnje za precej drago napravo.

Zdaj, ko imate vse, kar boste morda potrebovali, pa si poglejmo, če lahko nekronani kralj iPadov nadomesti MacBook Pro.

01_ipad_pro_test

 

Moramo biti iskreni – v času testiranja se nismo zanašali le na iPad Pro, ampak smo imeli tudi MacBook Pro, samo za vsak slučaj, če bi se karkoli zgodilo in bi potrebovali rezervno opcijo.

Ponavadi uporabnik potrebuje napravo, katera bi nadomestila prenosnik MacBook Pro, ki bi bila uspešna na treh področjih življenja: delo, izobraževanje in rekreacija. Ta področja so z MacBookom popolnoma pokrita, tako da, če iPadu ne uspe v kateremkoli od teh, to ni dobro. Vendar pa preden gremo čez vsa ta področja, si poglejmo, kaj je res v teh oglasih za iPad Pro.

Ultralahek in kompakten dizajn

 

Ta oglas drži in ne drži. Rer je, ker če nimate ničesar na njem, je iPad lahek in tanek. Tehta manj (713g) kot 13” MacBook letnik 2015 (1.58kg), vendar se nima ničesar za sramovati tudi v primerjavi s Pro serijo letnik 2016, ki tehta 1.37kg. Vse to v bistvu z zaslonom enake velikosti. Vendar, ko smo namestili vse dodatke (tipkovnica, zaščitni ovitek in stilus Apple Pencil), je bila teža in velikost nenadoma zelo podobna MacBooku. Dodali bi še, da ne zaradi tega, ker bi bil iPad tako debel, ampak zato, ker so prenoniki tako tanki.

Vsi vaši dokumenti na enem mestu

 

Glede tega nimamo nobenih pripomb. Možnost souporabe mape namizja in dokumentov v iCloud Drivu, ki je debitirala z macOS Sierro, je super lastnost. Zgolj sekundo po tem, ko vzamete v roke vaš iPad, lahko nadaljujete s pisanjem dokumenta, ki ste ga začeli na vašem MacBooku. Tako naj bi izgledale stvari leta 2017. Povezano z mobilnostjo: lahko pride do situacij, v katerih bi namesto MacBooka raje uporabljali iPad. Npr. če porabite veliko časa na javnem prevozu, lahko na vašem iPadu zelo enostavno kaj preberete in z stilusom Apple Pencil tudi poudarite pomembne dele besedila. To bi bilo zagotovo zelo težko doseči na MacBooku.

Celodnevna uporaba

 

Življenjska doba baterije je prav tako v redu: brez težav zdrži cel dan; še več kot to, če ga ne uporabljate preveč, lahko naslednji dan začnete brez skrbi, ali je baterija povsem napoljena ali ne. Tudi baterija v MacBooku je izjemna, tako da bi rekli, da sta napravi na tem področju precej izenačeni.

Vidimo lahko, da Pro oglasi bolj ali manj držijo, vendar so prednosti iPada vidne le v primerjavi s slabšim PC prenosnikom in ne takrat, ko ga primerjamo z drugim Applovim izdelkom.

Delo na iPad Proju

Ustvarjanje članka je sestavljeno iz treh glavnih korakov: pisanja besedila, urejanja slik, da se skladajo z besedilom in nalaganja celotnega članka na spletno stran. Izvedba prvega koraka je zelo enostavna: samo odprete aplikacijo Pages in tipkate na tipkovnico Smart Keyboard. Po nekaj časa uporabe lahko tipkate na njo tako hitro kot na MacBooka, kajti tipkovnica je zelo lepo odzivna.

02_ipad_pro_test

 

Naslednji korak se lahko izkaže za malenkost težjega. Iskanje fotografij primernih za članek vam morda ne bo vzelo toliko časa. Vendar, če si boste želeli dejansko ogledati slike, morate preklopiti v drugo aplikacijo, ki je na prenosnem računalniku oddaljena le en poteg s prsti, na iPadu pa je potrebnih nekaj več dotikov. K sreči obstaja veliko aplikacij za urejanje slik, ki običajno podpirajo Apple Pencil, tako da je to morda celo bolj učinkovit in udoben način kot takrat, ko morate za to uporabiti Touchpad.

Vendar pa proces preklapljanja med aplikacijami, urejanja, shranjevanja in ponovnega preklapljanja še vedno zahvaljujoč iOSu ni najbolj učinkovita stvar na iPadu, tako da je ta proces daljši in bolj neprijeten, vendar pa lahko vsaj vse to storite. Zadnji korak, nalaganje – je otročje lahko: preprosto samo kopirate besedilo in ga prilepite, dodate sliko in to je to. S tem ni bilo nobenih težav.

Ta opis je lahko koristen za tiste, ki delajo z besedilom in slikami – saj v prvi vrsti delamo s temi stvarmi in ne vemo, kako dobro bi se iPad odrezal na drugih področjih. To je povsem dovolj za enostavno delo v pisarni: na voljo je celoten iWork paket, hitro lahko natipkate e-pošto in takoj sprejemate sporočila. Na iPadu lahko precej enostavno celo kodirate. Grafični oblikovalci lahko na iPadu po zaslugi stilusa Apple Pencil zelo dobro delajo: občutljivost in ločljivost pritiska se ujemata z Wacom tablicami, kar je izvrstno. Verjetno na njem ne boste urejali video posnetkov, vendar pa lahko urejate glasbo: npr. Damon Albarn naj bi na svojem iPadu, ki sploh ni bil iPad Pro, spravil skupaj celoten album za skupino Gorillaz.

03_ipad_pro_test

 

Vendar pa je tisto, kar smo najbolj pogrešali, tekoč prehod med aplikacijami. Čeprav kombinacija tipk CMD + TAB deluje in iOS preklop med aplikacijami izgleda kul in lahko celo nadzorujete stvari s pomočjo gest z več prsti, nam nobena od teh stvari ni mogla dati enake količine udobja kot nam ga da nadzor s Touchpadom. Seveda je mogoče, da bi potrebovali več časa, da bi se navadili na to. Brez tega bi bil deloven proces za vse tiste, ki več čas med delom preklapljajo med aplikacijami, zelo okoren in to res ni spremenljivo pri 40 urnem tedenskem delovniku.

iPad Pro pri izobraževanju

Prav tako smo testirali, kako dobro lahko iPad pomaga študentom in to je verjetno področje, kjer lahko tablica res pokaže, česa vse je sposobna.

Glede na predavanja, ki se jih udeležujete, lahko delate zapiske ročno s pisalom ali pa jih vnašate v datoteko na vašem prenosniku. Običajno bi za to morali vzeti s seboj vaš prenosnik, beležnico in pisala. Tudi, če bi želeli dati nekaj vaših ročno napisanih zapiskov vašemu sošolcu, bi jih morali fotokopirati ali poskenirati, da ne omenjamo jeze ob izgubi strani. iPad Pro rešuje vse te težave. Če želite, lahko tipkate na tipkovnico Smart Keyboard in če želite delati zapiske ročno, imate na voljo Apple Pencil.

04_ipad_pro_test

 

Lahko celo združite to dvoje: enostavno lahko preklopite na rokopis, če želite na hitro napisati formulo in potem lahko za delanje zapiskov preklopite nazaj na tipkovnico. Zelo uporabno! Prav tako je zelo enostavno kategorizirati vaše zapiske – nič več izgubljenih dokumentov, situacij tipa “doma sem pozabil svoj prenosnik” in podobnih. Poleg tega pa lahko s preprostim pritiskom na dva gumba svoje zapiske pošljete nekomu; nobene potrebe po digitaliziranju.

Kot smo že omenili, je tudi branje dodeljenega gradiva zelo udobno. Vaše oči ne bodo krvavele, zaradi branja pri takšni velikosti in nenudoma lahko besedilo tudi označite in si naredite opombe. To vam morda pride zelo prav, ko že pred predavanjem prejmete predstavitev – PPT, tako da namesto, da bi jo natisnili in na njej delali zapiske, lahko preprosto obdržite vse v digitalni obliki na tabličnem računalniku. Ne samo, da je to okolju prijazna rešitev, ampak je tudi zelo koristna.

05_ipad_pro_test

 

Edina “težava” na katero lahko naletite je, ko morate uporabiti aplikacije, ki imajo komaj Mac različico, kaj šele iOS. To je odvisno od programa študija, tako da, če ste inženir ali iz kakšnega drugega programa naravoslovne znanosti, kjer boste morali uporabiti programsko opremo, ki nima enakovredne različice za iOS, potem se boste morali znajti drugače.

Prosti čas

Tablice so bile prvotno ustvarjene predvsem za lažjo konzumacijo medijev: ni tako dobro gledati film na telefonu, prenosnika ne bi smeli vzeti v posteljo – tukaj imate zdaj tablico, glejte filme na njej. Sploh ni presenetljivo, da je iPad Pro idealen spremljevalec, ko se želite sprostiti.

Mislimo, da ni nobenega razloga, da bi šli v podrobnosti glede sedenja na kavčku po napornem delovnem dnevu z ultralahkim in tankim tabličnim računalnikom. Na Macu ni veliko prijetnih iger, vendar pa je spletna tržnica App Store polna iger za iOS, ki so super za igranje. Prav tako je precej udoben za branje novic ali pa enostavno brskanje po internetu, medtem ko ležite v postelji. Prav tako je lažje kuhati, ko imate v kuhinji lahko tablico kot pa prenosnik.

Zaključek

Mislimo, da po tem testu ne boste dobili popolnega in jasnega odgovora na glavno vprašanje, ali lahko iPad povsem nadomesti prenosnik / namizni računalnik – edini pravi odgovor, ki ga lahko damo je, da ga lahko v določenih primerih. Mislimo, da je računalnik z namiznim operacijskim sistemom bistvenega pomena v vsakem gospodinjstvu. Pride čas, ko boste potrebovali aplikacijo, ki ne obstaja v iOSu ali pa boste imeli nekaj dela, ki zahteva še večjo učinkovitost in ustrezno namizno okolje.

06_ipad_pro_test

 

Najbolj idealna situacija bi bila, če bi Apple nekako ustvaril macOS, ki bi lahko brez težav deloval na tabličnem računalniku, četudi bi tekel hkrati z iOSom. V tem primeru bi lahko iPad Pro nadomestil vse, saj je popolnoma prenosen, da ga lahko vzamete povsod s seboj, ima izvrstno zmogljivost, da zadovolji večino vsakodnevnih nalog in lahko bi celo trdili, da če bi poganjal podobno okolje macOSu, bi lahko delal tako dobro kot MacBook Air.

Vendar pa to sedaj še ne velja in sploh se ne zdi, da bi se Apple kdaj premaknil v to smer. Največja napaka iPada Pro-ja je njegova cena: 32GB osnoven model se začne pri 900 evrih in če želite zamenjati svoj prenosni računalnik, boste zagotovo potrebovali 128GB model, ki se začne pri 1000 evrih. Če boste kupili še tipkovnico Smart Keyboard in Apple Pencil, bo cena takoj poskočila na 1200 evrov. Za malenkost več denarja lahko kupite 13” MacBook Pro letnik 2015 ali osnoven model 21.5” iMaca, da ne pozabimo omeniti MacBook Aira, ki ga lahko enostavno povežete z iPhonom SE; če kupujete v okviru takšnega proračuna.

07_ipad_pro_test

 

Na splošno bi rekli, da iPad Pro v sedanji obliki ni primeren za nadomestitev prenosnika. Vendar….Če ste npr. začeli s študijem in ste imeli doma iMaca ali celo samo PC, je vredno razmisliti o nakupu iPad Proja namesto MacBooka. Deloval bo tudi, če boste redko potrebovali operacijski sistem za namizne računalnike, saj lahko brez težav premostite te težave s pomočjo deljenega namizja in računalnikov, ki si jih lahko “izposodite” preko oblaka. Delanje zapiskov z iPadom, majhna teža, dolga življenjska doba baterije, večnamensko uporabni zapiski – vse to so pozitivni vidiki tablice, ki jo lahko praktično uporablja kdorkoli, še posebej pa študentje. Vendar, če vam te funkcije niso pomembne, potem bi morali brez vprašanj izbrati Maca.

Konec šole
Apple Inc. (AAPL)