imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Recenzija: XVIDA brezžični polnilci

Preverite novo tehnologijo XVIDA polnilcev in pridobite odlično darilo.

Ta objava ni bila posodobljena več kot leto dni. Vsebina je morda zastarela.

Ali je iPhone leta za drugimi?

Jablan

Čeprav so prodajne številke astronomske, je Apple pogosto kritiziran zaradi stvari, ki manjkajo, v primerjavi z drugimi tekmeci proizvajalcev na trgu. Ali je to res? Šli bomo po sledeh te izjave in preverili vsak delček iPhona 7.

Obesiti Applov trenutni vrhunski model na oglasno desko najdražjih telefonov v mesecu juniju, ni posrečeno, vendar je to najnovejša tema. Nekateri pravijo, da je Apple 2-3 generacije za drugimi in da sta iPhone 7 in 7 Plus nekje na zgornjem koncu povprečnih produktov. Poglejmo kakšna je resnica!

 

 

Dizajn

Pred kratkim sem prebral dolg članek, v katerem je izraženo mnenje, da je Jonyu Ive čas pri Applu potekel in da je mnogim strankam izgled iPhona dolgočasen. To, da je zadnja 3 leta iPhone sledil istemu dizajnu, drži. Čeprav se je zamenjal nastavek kamere in so izšle nove barve, se iPhonov dizajn od leta 2014 ni kaj dosti spremenil.

Aja, počakajte trenutek! Črte antene so izginile. Ne morem razumeti, kako so se tam sploh znašle, vendar smo jih preživeli. Na iPhonu 7 so bile te črte nameščene na bolj elegantnem mestu, na črnih modelih pa so skorajda nevidne. Poleg tega je njihov dizajn kar neprimerljiv z ostalimi na trgu. Moje subjektivno mnenje je, da Apple proizvaja najlepši telefon. Galaxy S8 je s svojim brezrobnim dizajnom iz določene razdalje precej seksi, vendar pa je zame že po prvem dotiku čarovnija izginila.

 

 

Ali bi moral Apple prenoviti dizajn? Verjetno zelo dobro vedo kaj počnejo in večni Jony ne razvozla dizajnov kar iz glave. Osebno obožujem dizajn iPhona 7, vendar je čas za kaj novega. Z novim dizajnom bi lahko prodali praktično karkoli. Samo spomnite se na iPhone 5c. Vzeli so strojno opremo iPhona 5, ga prekrili s plastiko in prodali za nekaj dolarjev ceneje. Razprodan je bil v minuti.

 

Zaslon

To je najbolj sporen del iPhona 7. Če primerjamo s katerimikoli dražjimi produkti tega ali lanskega leta, je iPhone tik pred tem, da izgubi. V sekciji komentarjev je vedno stvar debate ali je dobro ali slabo, da na iPhonih nimamo zaslona z večjo resolucijo. Njegova resolucija je 1,334x 750 pikslov, kar pomeni 326 ppi gostota pikslov. Medtem pa ima 7 Plus 1,920 x 1,080 px na 5.5” zaslonu, kar da 401 ppi. Oba imata retina zaslon, tako da ne moremo najti nobenih pikslov in IPS panelov, ki bi imeli lepše barve.

 

 

Tukaj pa se postavi pod vprašaj najbolj pomembno dejstvo. Čeptav imajo drugi telefoni QHD zaslone, intenzivne barve, je uporaba pravih črnih odtenkov tisto, kar spremeni iPhone v nekaj kar izgleda resnično dobro. Menim, da ni potrebno imeti zaslona z večjo resolucijo. Nekoč sem prebral, da je nekdo opazil, da so črke na njegovem telefonu “kosmate”. Mislim, da gledamo različne zaslone. En ukrep, ki bi ga mogel Apple zagotovo narediti, je uporaba OLED panelov, saj je tehnologija že pripravljena za lansiranje. Če bi lahko ugibal, bi rekel, da bodo imeli letošnji telefoni že to nagradnjo.

 

Fotoaparat

Tako dolgo je že minilo, odkar smo nazadnje govorili o megapikslih kot o kakšni posebni senzaciji. Ne moremo reči, da imata iPhone 7 in 7 Plus neverjetno kamero. Telefoto leče so nova lastnost iPhona 7 Plus, ki je precej super. Ostali proizvajalci se samo, z več ali manj uspeha, trudijo poustvariti enake programske rešitve. Res pa je, da mora Apple narediti še nekaj domače naloge v zvezi s portretnim načinom te rešitve dvojnih leč.

 

 

Kamera je hitra in opravi delo precej dobro. LG bi lahko bil prvi, ki bo ustvaril nekaj podobnega tehnologiji, ki jo bo Apple kmalu uporabil. Sistem laserskega mapiranja bi bila super nova značilnost iPhonov. Temi sprednje kamere ne rabimo dodati nič več. Dandanes so visoko kvalitetne sprednje kamere prav tako vgrajene v vsak povprečen telefon, zato to ni nič takega.

Edino področje, ki je precej nedotaknjeno je AR (Augmented Reality). Apple bo tukaj morda kaj pokazal. Generalni direktor Appla, Tim Cook, je včasih zelo podpiral to tematiko, zadnje čase pa je bolj tiho. Ali je morda prišlo do izgredov v Sili? Resnično si ne morem predstavljati, o čem je Tim Cook govoril v prejšnjih intervjujih. Morda je par AR očal, vendar je to zagotovo daljna prihodnost. Če se je nanašalo na kaj drugega, potem ima Apple morda nekaj, kar bo pustilo konkurenco daleč zadaj.

 

Koncept iPhona 8 .

 

Strojna oprema

Če je kaj prijetnega v tej bedi, je to, da ne glede na to kako zelo daleč zadaj je ostal iPhone, ko ga vzamete v roke, boste videli kako brezhibno deluje. Dodati bi morali dejstvo, da je v preteklih parih letih Apple proizvajal najboljše procesorje na trgu. Zmogljivost A10 na jedro je še vedno daleč najboljša. iPhone 7 in 7 Plus sta enako zmogljiva kot vsi ostali na trgu, pri uporabi samo 2-eh jeder naenkrat, od 4-ih možnih.

 

 

Medtem ko je imel lansko leto manjši telefon 2GB RAMa, Plus verzija deluje s 3GB. Poleg marketinških razlogov, ne morem videti kakršnekoli prednosti te nadgradnje. 2GB sta več kot dovolj za kakeršenkoli namen. O ljudeh, ki izberejo verzijo plus za dodaten RAM nimam veliko informacij. Ena stvar je gotova, pri Applu vsi točno vedo kaj delajo. Četudi Samsung, Huawei in ostali vodilni proizvajalci Androidov uporabljajo več RAMa in morda tudi boljše procesorje, Apple na tem bojišču definitivno ne zaostaja. Čeprav smo po izzidu primerjali 7 in 6S in so rezultati pokazali, da je sedmica veliko hitrejša, v vsakdanji uporabi 6S ni daleč zadaj,

 

Programska oprema, platforma

Če obstaja samo eno področje, kjer je Apple resnično močen in ne sme zaostajati, je to operacijski sistem. iOS je bil zadnjih 10 let najboljši razlog za izbor Appla. Vedno se bo našel kdo, ki ne bo maral dejanskega dizajna ali bo mislil, da zaslon ni zadosti dober, vendar lahko povemo, da se z iOSom ne more primerjati nič. Seveda je zaprt sistem, možnosti za uporabnike in razvijalce niso neskončne, vendar je skozi leta sistem ostal preprost in lahek za uporabo. Pogrešamo dobri stari dizajn in stabilnost pred minimalistično dizajniranim iOSom, vendar dejstvo je, da je s časom iOS postal čedalje bolj pameten.

 

 

Za razvijalce je platforma številka ena. V App Storu, ki da prostor in možnost na milijone razvijalcem, lahko najdete več kot 2 milijona aplikacij. Uporabniki iOSa porabijo za aplikacije več denarja, kot pa uporabniki Androida in za zdaj so med Applovimi in Googlovimi trgovinami le majhne razlike. iOS je super platforma z neskončno možnostmi, razvijate lahko npr. za tvOS, watchOS ali tudi iMessage.

 

Ekosistem

Čeprav lahko v Applovem ekosistemu, kot je AirPlay ali Universal Clipboard, še vedno najdete moteče hrošče, je Apple s stvaritvijo unikatnega sistema za svoje naprave, ki lahko lepo dopolnijo druga drugo, naredil nekaj čudovitega. iCloud Drive deljenje, Handoff, sprejemanje klicev na Macu, so vse funkcije, ki jih ostali proizvajalci še niso mogli poustvariti. Apple je v teh značilnostih našel odlično priložnost. Za tiste, ki uporabljajo Mac in iPhone profesionalno in prav tako njihovi sodelavci, sta lahko AirDrop in AirPlay velika pomoč pri vsakodnevni uporabi. V pisarni vsak dan izkusimo enake stvari. Nočem pretiravati, vendar je Apple v primeru programske opreme, precej v koraku s časom. Vedno se sicer lahko najde nekaj, kar se lahko še izpopolni, vendar se ne moremo pritoževati.

 

 

Dodatki

Podjetje, ki ima bazo v Cupertinu, ni bilo vedno takšno. Včasih niso ponujali na tone dodatkov. Sedaj se to očitno spreminja. Imamo iPhone ovitke, Smart Battery Case, zvočne sisteme Beats in slušalke ali AirPods. Vsi so opremljeni s W1 čipom in lahko delajo kar drugi ne morejo. Preprosto delujejo.

 

 

Baterija in polnjenje

To bi lahko bila ahilova peta produkta in Appla. Nikoli nismo bili zadovoljni s kapaciteto baterije, vendar je bilo lahko vzljubiti unikatni Lightning konektor. Ni jasno, kaj bo v zvezi s tem vprašanjem naredil Apple, vendar zelo pogrešam hitro in brezžično polnjenje. S pretirano uporabo, se lahko zgodi, da moram napolniti telefon dvakrat na dan. V primeru 7 Plus, bi lahko ta problem rešili in Apple je veliko bolj kul, kot pa, da ne bi kaj kmalu našel kakšne rešitve.

 

 

Glede lastnosti novih iPhonov obstaja veliko govoric . Brezžično polnjenje je ena izmed teh. Po nekaterih mnenjih, bi Apple lahko imel za to funkcijo zelo posebno in unikatno induktivno rešitev. Bojim se, da bo ta opcija samo privilegij iPhona 8 in bodo celo iPhone 7S in 7S Plus obdržali star kabel za polnenje.

 

Kako bi lahko bil Apple tokrat boljši?

Ko nanese do strojne opreme, se mi zdi, da so proizvajalci pri pametnih telefonih dosegli limit in ni potrebno nadgraditi procesorja ali vgraditi vse več RAMa. Bolj nujno bi bilo postati pametnejši, učiti se uporabnikovih navad in razviti se v glavno napravo za vsako situacijo. V vašem avtu, vaši pisarni, doma, povsod. Če bi Apple uporabil potencial AI-ja pametno, bi bil to velik hit. Ni tako lahko kot se sliši in morali bi biti potrpežljivi, vendar ta dan bo že še prišel.

 

Konec šole
Apple Inc. (AAPL)